ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Pогозки

Каква подова настилка е подходяща за използване с нагревателна рогозка DEVImat™?

Повечето видове подови настилки са подходящи за използване с подово отопление, при условие, че подовата настилка е монтирана коректно и са спазени препоръките относно допустимите нагрявания посочени от производителя на подова настилка. За дървени подови настилки, като дървен паркет, ламинат или килим е важно нагревателната рогозка да бъде изцяло покрита с изравняваща замазка, преди полагане на посочената настилка.

Освен това за подови настилки, като ламинат, дървен паркет или килим, препоръчаме решения DEVIdry ™, както и използване на терморегулатор с изнесен жичен подов сензор за следене температурата на пода. 

Необходима ли е изолация при използване на нагревателна рогозка DEVImat?

DEVImat е предназначена за полагане директно върху съществуващата подова настилка, затова изолация не е необходима. Въпреки това, ако в подовата конструкция има място за добавяне на изолация, силно препоръчаме да я добавите, защото това ще позволи да се подобри производителността на нагревателната рогозка и ще намали експлоатационните разходи. Моля, свържете се с DEVI за повече информация. 

Автоматичния предпазител продължава да сработва когато използвам рогозката. Какво да правя? 

Обърнете се към квалифициран електротехник. Стопяемите предпазители могат да изгарят, а автоматичните предпазители да сработят, както от късо съединение така и от претоварване, като късото съединение е най-честата причина.

Нагревателната рогозка DEVImat™ е твърде голяма за помещението. Мога ли да я скъся?

Не, електрическа нагревателна рогозка не може да бъде скъсявана, тъй като това ще доведе до промяна на нейното съпротивление, което може да доведе до прегряване. Поради това важно условие е правилно да се измери отопляваната площ (само свободната подова площ), и да се избере най-близката по-малка по размер нагревателна рогозка. Моля, не се колебайте да се свържете с нас в DEVI ако имате нужда от помощ. Мрежата може да се реже, но внимавайте да не прекъснете или нараните нагревателния кабел. 

Необходимо ли е подът да се грундира преди полагане на DEVImat?

Рогозката има самозалепваща се повърхност; ако подът е прашен или мазен, рогозката няма да залепне лесно. Грундирането на пода ще улесни значително залепването на рогозката към повърхността на пода. 

Имам голяма площ на помещението, за която необходимо е две рогозки. Как мога да ги свържа заедно?

Студените захранващи краища на рогозките трябва да бъдат изведени от пода и свързани паралелно в терморегулатора, например черен с черен, син със син и т.н. .

Искам да използвам DEVImat под ламинат, какъв тип подложка е препоръчителна?

Подложката, която обикновено идва в комплект с ламината е звукоизолираща с дебелина около 2-3 mm; което е приемливо. Ако сте избрали друг тип подложка, моля консултирайте се с производителя на ламинат за препоръка на подложка, подходяща за подово отопление.

За ламинат ние препоръчаме няколко решения, сред които DEVIdry, DEVIcell Dry и други.

Мога ли да монтирам DEVImat под вана, корито за душ кабина или кухненски шкафове?

DEVI не препоръчва да се извършва монтаж на DEVImat под всякаква ниска мебелировка, поради редица причини. Например, топлоотдаването в тези зони ще се наруши и това може да повреди нагревателните елементи, което от своя страна може да затрудни поправката в случай на повреда.

Подът ми е комбинация от дърво и бетон. Мога ли да използва една нагревателна рогозка за целия под? 

DEVI препоръчва за всеки участък на пода с различно подово покритие да се полага отделна нагревателна рогозка, както и отделен терморегулатор, защото всяка подова повърхност има различна максимална допустима температура. Ние препоръчваме да се използва винаги терморегулатор с изнесен жичен подов сензор.

Свържете се с представител на DEVI за да обсъдите въпроса, относно избора на най-добър вариант за отопление на този тип под.

Каква е широчина на рогозката? 

Действителната широчина на рогозката е 480 mm, но се препоръчва да се пресмята и полага на интервали от 500 mm за да се осигури необходимото междукабелно разстояние между две съседни мрежи. 

Каква е разлика между двупроводна и еднопроводна нагревателна рогозка? 

Разликата между тези две нагревателни рогозки е в студеният захранващ край на рогозката (който се свързва към терморегулатора).

Двупроводната нагревателна рогозка има един захранващ студен край, който трябва да се свърже към терморегулатора. Еднопроводната нагревателна рогозка има един захранващ студен кабел в началото на рогозката и един в края на рогозката, като и двата трябва да се свържат в един и същ терморегулатор. 

Какво предсставлява черната изолирана част от края на двупроводната нагревателна рогозка?t?

Това е крайната фабрично изготвена влагоустойчива муфа в края на двупроводната нагревателна рогозка, където двата съпротивителни проводника на рогозката (фаза и нула) са свързани помежду си. Това е фабрично изработена свръзка. 

Как да монтирам нова електрическа нагревателна рогозка DEVI?

Монтажа на нагревателна рогозка DEVI е лесен и можете да го извършите сами. Имайте предвид, че всички електрически връзки е препоръчително да се извършат от квалифициран електротехник.

Стъпка 1 Започнете с измерване на площта, върху която искате да положите подово отопление. По този начин, можете да определите размерът на необходимата нагревателна рогозка DEVI. Винаги избирайте нагревателна рогозка, с размер по-малък от площта на пода.

Стъпка 2 Отбележете разположението на моноблока, преди да го свалите. Това ще Ви помогне да избегнете поставянето на моноблока върху рогозката, както и да избегнете пробиване на дупките за винтове.

Стъпка 3 Направете канал с широчина от 10mm. в пода и по стената, от мястото където ще се монтира терморегулатора и приблизително 2 mm в пода за изнесения подов сензор и гофрираната тръба в която се монтира. Залепете с изолирбанд края на гофрираната тръба, в която е поставен сензора и я монтирайте в подготвения канал като я фиксирате с горещ силикон или други крепежи.

Стъпка 4 Преди полагането на самозалепващата се нагревателна рогозка, съществуващия под трябва да бъде чист, сух и грундиран, ако е необходимо. Исмерете омичното съпротивление на рогозката и се уверете че съответства на стойностите посочени на маркировката на захранващия студен край, след което можете да започнете да я разстиляте по подовата повърхност.

Стъпка 5 Развийте рогозката. При достигане до препятствие или стена, просто срежете мрежата, като внимавате на не нараните нагревателния кабел, завъртете рогозката и положете следваща лента близо до първата. Червения нагревателен кабел НЕ се реже. Рогозката може да бъде подложена на 3-5 корекции, преди да загуби лепилния си ефект.

Стъпка 6 Когато сте доволни от резултата, притиснете рогозката към пода за да се залепи. Сега DEVImat ™ ще бъде здраво прикрепена към повърхността.

Стъпка 7 Покрийте с един слой от флексово лепило за плочки, и оставете да изсъхне преди полагане на теракота или нанесете лепилото и плочките на веднъж. Винаги трябва да използвате флексово лепило и замазка.

Стъпка 8 Полагайте новите плочки върху лепилото. Фугирайте плочките и оставете пода за две седмици за да изсъхне преди включване на отопление. 

кабели и рогозки

Електрическата нагревателна рогозка или кабел е повреден/прекъснат. Мога ли да ги поправя? 

Да, всичките нагревателни рогозки и кабели могат да бъдат поправяни. В DEVI разполагаме с модерна апаратура за диагностика и локализиране на повреди с голяма точност. Консултирайте се с екипът монтирал подовото отопление за повече детайли относно схемата на монтаж и друга информация.

Мога ли да удължа студения захранващ край на кабела/сензорния кабел?

И студените захранващи краища на кабела и сензорните кабели могат да бъдат удължени. 

Каква e максималната дебелина на подовата настилка за да бъде ефективна отоплителната система с нагревателни кабели DEVImat / DEVIflex? 

Дебелината зависи най-вече от типа на финалната настилка. За дървени повърхности: 20 mm при мека дървесина; 30 mm при твърда дървесина; за по-голямата част от ламинираните подове няма особено значение, но трябва да се съобразите с техническите характеристики посочени от производителя. Консултирайте се с Вашия доставчик на подова настилка. Повечето винилови подови покрития са подходящи, стига да се спазват посочените от производителя температурните граници, а нагревателните елементи са равномерно покрити със замазка. Повечето от килими и подложки са подходящи за използване. 

Какъв тип захранване е необходим? 

Това зависи от квадратурата на отопляемата площ, както и от стъпката през която се полага нагревателния кабел/ рогозка. Най-често инсталираната необходима мощност е от 100 до 180 W/m².

Обърнете се към специалисти, препоръчан от DEVI, за консултация.

Подходящо ли е електрическото подово отопление за използване под килими? 

Да, но при условие че нагревателната рогозка/нагревателните кабели са изцяло покрити с изравняваща замазка (латексова), а килимът който се използва е сертифициран и одобрен от производителя за приложение с електрическо подово отопление.

Терморегулатори

Какво е “подов сензор”? 

Подовия сензор е изнесен жичен температурен сензор, който се свързва към терморегулатора и позволява точно и прецизно да се следи и управлява температурата на пода.

Къде се свързва подовия сензор за температура? 

Подовия сензор за температура се свързва на клемите от задната част на терморегулатора, означени с “NTC”. При свързването на сензора няма определена полярност.

Необходим ли е подов сензор за температура? Пропуснал съм го при монтажа. 

От DEVI винаги препоръчваме да монтирате подов сензор за температура. Терморегулаторите DEVIreg Touch /535/DEVIsmart могат да бъдат програмирани така, че да измерват температурата по един от три начина:

• с вграден въздушен сензор.
• с изнесен подов сензор.
• комбиниран въздушен и подов сензор.

В случай че е избрано управление с подов сензор или комбинирано с подов и въздушен сензор, то е задължително да монтирате подов сензор. При липса на подов сензор, не може да се използва функцията «максимална температура на пода». Наличието на подов сензор е от особена важност при дървени, винилови подови покрития, ламинат или килим.

Режим «Отсъствие» DEVIreg Touch – кога свършва режима? 

Нагряване ще се стартира и ще прекрати режима «отсъствие» в началото на избрания ден (00:00).
Ако началният ден на режим «отсъствие» е днес, то той се активира моментално. 

Може ли осветлението на екрана в режим «изчакване» да бъде изключено за терморегулатор DEVIreg Touch? 

Да, може. В главното меню, изберете Настройки> Опции> ниво на осветл., и изберете режим «Изключете» (OFF). Следвайки същите стъпки, можете да изключите функцията защита от деца, прогнозиращата функция, функция отворен прозорец, както и минимална температура на пода

Какви са интервалите на ШИМ (PWM) на DEVIreg Touch? 

Двадесет минути вграден въздушен сензор и 20/40/60 минути с подов сензор или с комбиниран въздушен и подов сензор. Интервалът зависи от времето за реакция на подовата настилка (лек/тежък под).

DEVIreg Touch - Как да спра режима за защита от деца?

За да го спрете временно, натиснете бутона, разположен отстрани на дисплея. За да го спрете перманентно, трябва да изберете от главното меню > Настройки> Опции> Защита от деца, и изберете «Изкл.» (OFF). 

DEVIreg Touch - Може ли дисплея да се използва с друга основа от DEVIreg Touch?

Да, може. Основата съдържа само реле, захранващ блок, и клеми. 

Какво да правя, ако на DEVIreg Touch, се появяви «неотстранима грешка»?

1. Изключете терморегулатора от електрическата мрежа, и го включете отново.
2. Ако това действие не разреши проблема, значи основата и дисплея не са свързани правилно. Потребителят трябва да свали дисплея и задната част и да се опита да ги сглоби отново. Това би трябвало да разреши проблема.

Какво да правя, ако на DEVIreg Touch, се появяви грешка «В подовия сензор е открито късо съединение»?

Това осначава, че двете жила на подовия сензор са се допряли. Това може да бъде причинено от повреден сензор или от наранен при монтажа кабел, както и в случай че сензорът е удължаван. Ако сензорът е повреден, можете да започнете от проверка на свръзките в задната част на основата на терморегулатора, за де се уверите че няма разхлабени връзки или допряни кабели. Ако клемите и връзките са наред, трябва да проверите омичното съпротивление на подовия сензор с помощта на мултицет; Измерените стойности трябва да попадат в диапазона на kOhm (най-често 10-20kOhm). Ако показанията са доста по-ниски от стойността или по-високи, това означава, че подовият сензор е повреден и трябва да се подмени.

Мога ли да използвам DEVIreg със сензори от други производители? 

Да, можете. DEVIreg Touch работи със сензори DEVI, Warmup, Aube, OJ, Еberle, Ensto, Fenix, Raychem, Teplolux и много други.

Какво означава символът “мишена”, разположен в долния десен ъгъл DEVIreg Touch? 

Символът “мишена” (3 окръжности) в долния десен ъгъл на екрана показва точката, върху която трябва да натиснете, за да излезе терморегулаторът от режим готовност.

Какво означава символът на ръка на DEVIreg Touch? 

Символът «ръка» в горния ляв ъгъл показва, че функцията седмичен таймер е изключена и терморегулаторът работи в ръчен режим.

Какво означават движещите се стрелки нагоре от лявата част на екрана на DEVIreg Touch? 

Тези стрелки показват, че терморегулаторът е включил отоплението и в момента системата работи (нагрява).

Отстраняване на неизправности и поддръжка

Системата не загрява пода. Какво да правя?

Има редица причини, поради които това може да се случи:

• Уверете се, че имате захранване (напрежение) на терморегулатора.
• Уверете се, че терморегулаторът работи.
• Проверете настройките на терморегулатора.
• Проверете целостта и омичното съпротивление на рогозката. Тази проверка трябва да се извършва от квалифициран електротехник.

Можем ли да извикаме специалист от DEVI за проверка на система? 

Да, можете. DEVI Ви препоръчва да се обърнете към професионалист за диагностика и локализиране на повреда, както и за нейното отстраняване.

Това зависи от различни фактори, а именно: • От типа система която е монтирана и къде е монтирана (под теракот или ламинат)? • От типа на замазката? • От дебелината на подовата замазка? Времето за загряване може да варира от 30 минути за DEVImat, положен непосредствено под теракот, до 5 - 7 (или повече) часове за акумулиращо подово отопление.

Какъв вид на лепило за плочки /изравняваща замазка/ препоръчвате? 

Покритието трябва да бъде гъвкаво, или да съдържа добавка пластификатор. Посъветвайте се с Вашия майстор. 

Каква трябва да бъде дебелината на лепилния слой / на изравняващата замазка? 

Дебелината на лепилния слой трябва да бъде достатъчна за да покрие кабелите, обикновено е достатъчно 4-5 mm в случай на нагревателна рогозка и 15-25mm за нагревателни кабели с фиксирана мощност. 

Колко дълго система трябва да бъде изключена след полагането на плочките, преди да мога да я включа? 

DEVI препоръчва лепилния слой да изсъхване по естествен начин (в зависимост от дебелината и околната температура 20-30 дни), също така е необходимо да следвате препоръките на производителя на лепило. Включването на системата за отопление на пода по-рано от необходимото, може да доведе до повреда на подовата настилка (бързо пресъхване).

Колко дълго отоплителната система трябва да бъде изключена, след полагане на изравнителната замазка, преди да я включа?

Препоръчително е замазката да бъде оставена да изсъхне по естествен път, като времето за изсъхване зависи от дебелината и типа на замазката, както и околната температура. Обикновено периода от полагане на замазката до пълната готовност на системата за включване е достатъчно за изсъхването й средно между 15-30 дни.

Необходима мощност

Необходимата инсталирана мощност може да бъде в диапазона от 40-180 W/m². Необходимата инсталирана мощност трябва да се определи на база подробни изчисления на топлинните загуби в помещението W/m², направени заедно с архитект или инженер-консултант от местен офис на DEVI.

Следващата стъпка е определяне на отопляемата площ от пода. Това означа, че площта, която заемат шкафове, вани, тоалети и т.н. трябва да бъде извадена от общата площ на помещението.

За осигуряване на бърза реакция на отоплителната система, общата изчислена мощност трябва да се увеличи с около 30%.

Отопляеми зони в крайните зони - пред прозорци и външни стени

Локално, мощността може да бъде 2 пъти по-висока, например пред големи прозорци.  Това се реализира, като междукабелното разстояние се намали. 

DEVI отопление като цяло

Какво е основно отопление? 

Основно отопление, също наречено първично отопление означава, че електрическото подово отопление се използва като единствен източник на топлина в сградата. Подовото отопление DEVI е ефективна отоплителна система, която може лесно да отопли Вашето жилище, като единствен източник на топлина. Системата DEVI за основно отопление е предназначена за покриване на топлинните загуби и осигуряване на допълнително отопление.

Обикновено нагревателните кабели DEVIflex™ са разположени в долната част на стоманобетонната плоча с минимално междукабелно разстояние от 5 cm.

Има ли някакви ограничения за вида на мебелите, които се поставят върху отоплената площ? 

Подово отопление е ефективно, когато няма пречки за нормалното и равномерно разпределяне на произведената топлина. Ако температурата не се разпределя равномерно е възможно да се образуват температурни разлики, които да доведат до локален прегрев на кабела, а е възможно и да се обезцвети подовата настилка в тези места.

Мебели като безрамкови кресла, матраци, поставени директно върху пода могат да предизвикат проблем, както и всяка мебел която не е повдигната на мин 10-20cm. Всяка мебел, която позволява свободното движението на въздуха под нея може да се използва.

Колко време е необходимо за загряване на подовата повърхност?

Това зависи от различни фактори, а именно:

• От типа система която е монтирана и къде е монтирана (под теракот или ламинат)?
• От типа на замазката?
• От дебелината на подовата замазка?

Времето за загряване може да варира от 30 минути за DEVImat, положен непосредствено под теракот, до 5 - 7 (или повече) часове за акумулиращо подово отопление.

Pазходи

Колко би ми струвало да си закупя електрическо подово отопление? 

Цената зависи от размера на отопляемото помещение, свободната подова площ, топлинните загуби в помещението, както и от целта на системата: за основно отопление или за комфортно отопление.

За баня с душ кабина с площ 5m² обикновено е необходима нагревателна рогозка DEVImat™ 4m² и терморегулатор DEVIreg™.

За определяне на параметри за цялостно отопление е необходимо да се обърнете към партньорите на DEVI във Вашия регион.

Електрическото подово отопление, най-често е по-евтино за закупуване и монтаж от всеки друг тип конвенционална отоплителна система.
Общото правило е: колкото по-голяма е отопляемата площ, толкова по-ниска е цената на системата за квадратен метър.

безопасност

Има ли наличие на електромагнитни полета? 

Системите DEVI са безопасно решение. Системата е одобрена и сертифицирана за употреба в домове, апартаменти и други съоръжения.

Безопасността се гарантира с високо качество на продуктите, надеждната конструкция на кабела и монтаж в съответствие с местните строителни стандарти.

Нагревателния проводник е изолиран със слой изолация, и след това покрит по цялата си дължина с екранировка която се присъединява към защитния проводник. Най-отвън, той е защитен от външна изолация. Нагревателната рогозка DEVImat™ е водоустойчива, и има защитен екран под външната изолация, който е свързан към защитния проводник на електрическата инсталация. Системите за подово отопление DEVI са произведени в съответствие с международните стандарти IEC, гарантиращи, че клиентът е защитен от авторитетните стандарти.

Електромагнитни полета

В последните няколко години се наблюдава повишен интерес към въпроса за магнитните полета и влиянието им върху хора, растения и животни. Проведени се голям брой изследвания в тази област, но въпреки това, няма доказателства за това че магнитните полета водят до рискове за здравето. Следователно е невъзможно да се установи точна максимална граница за това, колко можем да бъдем подложени към такова въздействие без риск за здравето.

По отношение на посочените в стандартите ограничения, нашата разрешена стойност на дневна доза е много ниска.

Измервания

Таблицата по-долу показва измерванията на създаваните магнитни полета, както от електрическите нагревателни кабели в пода, така и от други често използвани електрически уреди.

Единица                                  Разстояние          Стойност                          Разстояние           Стойност  

DEVIflex®DSIG                        6 cm                    16µT                               100 cm                0.8µT

DEVIflex®DTIP                         6 cm                    0.04µT                            100 cm                0.04µT

DEVIflex®DSVF                        6 cm                    5.5µT                              100 cm                0.16µT

DEVIflex®DTVF                        6 cm                    0.4µT                              100 cm                0.2µT

Лум. Лампа (40 W)            6 cm                    73.2µT                            30 cm                  3.3µT

Трансформатор, 12V / 25W                 6 cm                    35.1µT                            30 cm                 0.7µT

Персонален компютър, пред екрана         6 cm                    0.9µT                              30 cm                  0.1µT

Ел. самобръсначка               6 cm                    940µT                             30 cm                  44µT

Хладилник (160 W)             6 cm                    1.1µT                              30 cm                  0.2µT

Радио-часовник                           6 cm                    11.4µT                            30 cm                  0.6µT

Както се вижда от таблицата, силата на магнитното поле около нагревателен кабел е на същото ниво или дори по-ниска, отколкото при други електрически уреди.

DEVI в баните

Трябва ли да премахна съществуващата подова настилка, ако искам да монтирам подово отопление DEVI в баня? 

Лесно и надеждно решение, като DEVImat™ Ви предоставя възможността да оставите стария под, без да го премахвате, и без да създавате допълнителна бъркотия. Мисълта за премахване на стария под, майсторите и мръсотията са достатъчни за повечето хора да се откажат веднага от подовото отопление.

Днес, няма нужда да се притеснявате за това при монтаж на подово отопление. Можете да имате подово без да се налагат допълнителни разходи, мръсотия и шум при отстраняването на стария под.


В зависимост от типа нагревателна рогозка, дебелината и е от 2,3mm до 4 mm. Поради това може лесно да се монтира директно върху съществуващия под, без значение дали е бетон, дърво или дори теракот или венезианска мозайка без отстраняването на съществуващата подова конструкция.


DEVImat ™ се монтира в лепилния слой (за теракот/гранитогрес) и следователно, не прибавя височина върху нивото на пода. Съответно, няма нужда от намаляване на височината на врати, повдигане на первази и т.н.