FAQ

Mreže

Koja je završna podna obloga idealna za korištenje sa sustavom DEVImat™?

Većina tipova podnih obloga je prikladna za podno grijanje, uz uvjet da je pod bio ispravno pripremljen i temperaturni režim grijanja postavljen prema preporukama proizvođača. Za podne obloge, kao što su drvo, laminat i tepisi, bitno je da je grijaća mreža u potpunosti prekrivena odgovarajućom masom prije postavljanja određene podne obloge.

Osim toga, za podne obloge, kao što su laminat, drveni parket ili tepih, preporučujemo rješenja DEVIdry™, kao i korištenje termostata / regulatora temperature s ugrađenim podnim osjetnikom.

Da li je potrebna izolacija za proizvode DEVImat?

Grijaće mrežice DEVImat namijenjene su za polaganje izravno na postojeći pod, tako da izolacija nije potrebna. Međutim, ako ima mjesta u podu za dodavanje izolacije ili podne podloge preporučujemo da dodate, jer to će poboljšati učinkovitost i smanjiti troškove rada. Molimo kontaktirajte DEVI za informacije.

Osigurač stalno iskače kad koristim mrežicu. Što da napravim?

Kontaktirajte ovlaštenog električara. Rastalni osigurači mogu pregoriti ili prekidači reagirati pri kratkom spoju ili preopterećenju; kratki spoj je najčešći uzrok.

Grijaća mreža DEVImat™ prevelika je za sobu. Mogu li je skratiti?

Ne, električna grijača mrežica se ne može skratiti, jer će to promijeniti otpor elementa, što može dovesti do pregrijavanja. Stoga je važno da se površina za zagrijavanje mjeri točno (samo slobodne površine poda) i da odaberete najbližu manju grijaču mrežicu. Molimo Vas pitajte DEVI službu za pomoć. Mreža se može rezati, ali budite oprezni da ne bi prerezali ili oštetili kabel.

Da li postoji potreba za premazivanje poda s primerom prije ugradnje mrežice DEVImat?

Mrežica za podno grijanje ima ljepljivu stražnju stranu; ako je pod prašnjav ili mastan, mrežica se neće dobro pričvrsti na pripremljenu podnu podlogu.

Imam veliki površinu koja zahtijeva dvije grijaće mreže. Kako ih spojiti zajedno?

Hladni krajevi kabela treba da budu izvedeni iz poda i spojeni paralelno, na primjer, osnovne boje spojene zajedno, smeđa sa smeđom, plava s plavom, itd u termostatu.

Želim koristiti DEVImat ispod laminata. Koju vrstu podloge mi preporučujete?

Podloga koja se obično isporučuje s drvenim laminatom je akustična (služe za umanjivanje buke) oko 2-3 mm debljine; što se smatra prihvatljivim. Ako instalirate bilo što drugo, nazovite tehničku podršku DEVI za savjet. Za laminat preporučujemo rješenje DEVIdry.

Mogu li staviti DEVImat ispod kade ili tuš kabine ili kuhinjskih elemenata?

Ne preporučuje se da se DEVImat instalira pod bilo koju od tih elemenata iz niza razloga. Na primjer, to može usporavati (blokirati) toplinu koja se generira u sustavu, te u slučaju kvara - iznimno otežavati popravke.

Ako je pod izrađen od drva i betona - mogu li koristiti samo jednu mrežu za podno grijanje?

DEVI preporučuje da svaki dio poda s različitim oblogama ima „svoju“ mrežu kao i svoj termostat, jer svaka podna obloga ima različita ograničenja maksimalne temperature. Preporučujemo da koristite termostat za podno grijanja s podnim osjetnikom. Kontaktirajte DEVI za izbor najboljeg rješenja za ovu vrstu poda.

Kakva je širina grijaće mreže?

Širina mreže je 480 mm, ali preporučuje se da postavlja u intervalima od 500 mm kako bi se osigurao dovoljni razmak između mrežica.

U čemu se razlikuju jednožilne i dvožilne grijaće mrežice?

Razlika između ove dvije grijaće mrežice je u hladnom kraju (povezivanju na termostat). Grijaća mrežica s dvožilnim kabelom ima hladni kraj / kabel za povezivanje na termostat samo s jedne strane.  Grijaća mreža s jednožilnim kabelom ima po jedan hladni kraj s obje strane i oba  moraju biti vraćena na mjesto priključka.

Što je crna stvar koja se nalazi na kraju grijaće mrežice s dvožilnim kabelom?

To je spoj na kraju grijaće mreže s dvožilnim kabelom, gdje je grijaći element spojen na neutralni povrat. To je tvornički ugrađeno u kabelu.

Kako instalirati novu električnu grijaću mrežu DEVI?

Instalaciju grijaće mreže DEVI možete lako napraviti sami, ako se odlučite na instalaciju. Međutim, obratite pažnju da se sva električna povezivanja uvijek moraju obaviti od strane kvalificiranog električara.

Korak 1

Počnite  s izračunom površine grijanja. Na taj način možete odrediti koju veličinu grijaće mrežice DEVI trebate. Uvijek izaberite paket podnog grijanja koji je nešto manji od površine poda.

Korak 2

Označite pozicije fiksnih elemenata - WC školjke, prije nego što je uklonite. Ovo vam pomaže izbjeći montažu WC školjke na grijaću mrežicu kao i izbjegavanje oštećenja mrežice prilikom bušenja rupa za vijke WC školjke.

Korak 3

U podu i zidu izdubite kanal širine od 10 mm do termostata i oko 1 mm u podu – za osjetnik temperature poda i cijev. U njega pričvrstite instalacijsku cijev podnog temperaturnog osjetnika i zabrtvite završni dio cijevi s ljepljivom trakom.

Korak 4

Prije nego počnete s ugradnjom samoljepljive grijaće mreže, provjerite da je pod suh, očišćen od prašine i masnoća i po potrebi premazan primerom. Nakon testiranja, grijaća mreža se može razmotati i rasporediti po podu.

Korak 5

Odmotajte grijaću mrežu. Kada dođete do pozicije fiksnog elementa ili zida prerežite pletivo mreže. Okrenite mrežu u željeni smjer polaganja te nastavite s razmotavanjem mreže. Crveni grijaći kabel se ne smije rezati. Kad ste sigurni da je grijača mrežica u vašoj sobi ispravno položena, trajno učvrstite grijaču mrežicu (grijača mrežica može izdržati 3-5 prilagodbe).

Korak 6

Kada ste sigurni da je mreža pravilno položena čvrsto je pritisnite na pod. Kao rezultat, DEVImat ™  će se dobro primiti s podlogom.

Korak 7

Kako bi se izbjegla mehanička oštećenja mrežu zalijte s jednim slojem fleksibilnog ljepila ili samonivelirajuće mase i pustite da se osuši prije postavljanja pločica / ili zalijte ljepilo i stavite pločice istovremeno u jednoj operaciji. Uvijek koristite fleksibilno ljepilo i masu za fugiranje.

Korak 8

Položite nove pločice na ljepilo. Stavite pločice jednu uz drugu i ostavite da se pod osuši tijekom dva tjedna prije uključenja grijanja.

Kablovi i mrežice

Električna grijaća mrežica ili kabel je oštećena / slomljena. Mogu li to popraviti?

Da, sve mrežice i kabeli mogu se popraviti. DEVI nudi uslugu dijagnostike kvara (lokacije). Obratite se svom električaru-instalateru za više detalja.

Mogu li produžiti hladni kraj  / kabeli osjetnika?

I hladne krajeve kabela i kablovi osjetnika mogu se produljiti do 50 metara.

Kakva  maksimalna debljina podne obloge je dopuštena za ugradnju grijaćih kablova DEVImat / DEVIflex?

Debljina će ovisiti o tipu određenih podnih obloga. Za drvene površine: 20 mm za meko drvo; 30 mm za tvrdo drvo; za većinu drvenih laminata to nije važno, ali treba pratiti specifikacije. Obratite se svom dobavljaču podnih obloga. Većina vinilnih podnih obloga pogodne su ako se pridržavate temperaturnih raspona koje je odredio sam proizvođač i elementi koji se ugrađeni ispod poda ili na površini estriha / FLC. Većina tepiha i podloga su pogodni za podno grijanje.

Koji tip napajanja trebam?

U ovom slučaju, to će ovisiti o grijanoj površini i gustoći instaliranog električnog grijaćeg kabela / mreže. Obično ugrađujemo pribl. od 140 do 150 W / m² grijane površine poda.

Kontaktirajte instalatera preporučenog od strane DEVI za savjet.

Mogu li koristiti podno grijanje ispod tepiha?

Da, pod uvjetom da su grijaća mreža / grijaći kablovi prekriveni s brzovezujućom podnom izravnavajućom masom, a tepih ispod kojeg će se postavljati podno grijanje, je certificiran, odobren i potvrđen od strane proizvođača.

Termostati

Što je „podni osjetnik“?

Podni osjetnik je uređaj koji je spojen na termostat i omogućuje potpunu kontrolu temperature poda.

Na što se priključuje osjetnik temperature poda?

Osjetnik temperature poda se priključuje na termostat, a spojen je s "NTC" terminalom. Na kablovima nema polariteta.

Da li potreban osjetnik temperature poda? Nisam instalirao.

DEVI uvijek preporučuje instaliranje osjetnika temperature poda. Termostati DEVIREG Touch / 550/535/540  mogu se programirati tako da rade u jednoj od 3 navedenih opcija, i to:

 • Regulacija temperature zraka
 • Regulacija samo temperature poda
 • Regulacija temperature zraka i temperature poda

Osjetnik temperature poda se instalira kada je već odabrana opcija regulacije (temperature poda ili zraka). Bez takvih osjetnika maksimalna temperatura poda ne može se kontrolirati. Osjetnik temperature poda je od velike važnosti kada se postavljaju drvene, vinilove podne obloge, tepih.

Režim „Odsutnost“ DEVIREG Touch - kad počinje?

U režimu odsutnosti grijanje počinje i završava na početku (00:00) dana. Ukoliko je dan pokretanja danas, onda  režim „Odsutnost“ započinje odmah.

Može li pozadinsko osvjetljenje u režimu „Čekanje / Stand-by“ biti isključeno na termostatu Devireg Touch?

Da to je moguće. U glavnom izborniku odaberite Postavke> Opcije> Dim stupanj i odaberite režim OFF (Isključiti). Koristeći istu navigaciju možete isključitit i zaključavanje, prognozu (adaptivnu funkciju, početak i završetak), otvoreni prozor i minimalna temperatura poda.

Kakav je vremenski ciklus PWM na Devireg Touch?

Dvadeset minuta u režimu sobne regulacije i 20/40/60 minuta u režimu podne regulacije ili u režimu sobne / podne regulacije. Vrijeme ovisi o vremenu odziva poda (laki / teški pod).

Devireg Touch - Kako možete ponovno otključati termostat?

Privremeno otključati pritiskom na brzu tipku sa strane. Za trajno otključavanje iz glavnog izbornika odaberite Postavke> Opcije>Zaključavanje i odaberite režim OFF (Isključiti).

DEVIreg Touch - Može li se prednji dio koristiti s bilo kojim stražnjim dijelom?

Da to je moguće. Stražnja strana sadrži samo relej, napajanje i priključke.

Što trebam učiniti ako se prikaže „nepopravljiva pogreška“ na Devireg Touch?

 1. Isključite termostat iz električne mreže, i ponovno ga uključite.
 2. Ako to ne riješi problem, onda to znači da zadnji i prednji dio termostata nisu ispravno spojeni. Korisnik mora ukloniti prednji i zadnji dio, pomaknuti ih prema naprijed i zatim pokušati ponovno staviti prednji dio. To bi trebalo riješiti problem.

Što trebam učiniti ako se prikaže „podni osjetnik kratko spojen“ na Devireg Touch?

To ukazuje da 2 elementa dodiruju podni osjetnik, što se događa ako je osjetnik oštećen. Ako je osjetnik oštećen, možete početi provjerom ožičenja na stražnjoj strani termostata, kako bi se osiguralo da nema olabavljenih spojeva. Ako su priključci u redu, onda ćete morati testirati otpor podnog osjetnika pomoću multimetra; podaci moraju biti u rasponu od 10-20 kohma. Ako je očitanje ispod te vrijednosti ili više, to znači da podni je osjetnik oštećen i zahtijeva zamjenu.

Mogu li koristiti DEVIreg Touch sa osjetnicima drugih proizvođača?

Da, možete. DEVIreg Touch radi sa osjetnicima DEVI, Warmup, Aube, OJ, Eberle, Ensto, Fenix, Raychem, Teploluks, kao i mnogim drugim.

Što znači „simbol mete“ koji se nalazi u donjem desnom kutu DEVIreg Touch?

„Simbol mete“ (3 kruga) u donjem desnom kutu ekrana označava točku na koju morate pritisnuti ako želite da „probudite“ ekran.

Što znači „simbol ruke“  na Devireg Touch?

„Simbol ruke“ u gornjem lijevom kutu označava da je timer isključen i termostat radi u ručnom režimu rada.

Što znače „strelice prema gore ”  na lijevoj strani ekrana za detekciju temperature Devireg Touch?

Ove strelice ukazuju na to da termostat napaja sustav podnog grijanja i trenutno se zagrijava.

Rješavanje problema i podrška

Sustav ne grije. Što da napravim?

Postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi:

 • Provjerite da li imate napajanje (napon) na termostatu.
 • Provjerite da li termostat radi.
 • Provjerite postavke na termostatu.
 • Provjerite provodljivost i otpor mrežice.

Takva provjera mora se sprovesti od strane kvalificiranog električara.

Možemo li pozvati DEVI specijalistu za testiranje sustava?

Da, možete. DEVI preporučuje profesionalne instalatere koji će Vam pomoći pronaći bilo koji  kvar i ga popraviti. Posjetite internetsku stranicu devi.com/contact.

Ugradnja

Koju vrstu ljepila za pločice / mase za izravnavanje / mase za fugiranje mi preporučujete?

Sredstvo  treba da bude fleksibilno ili imati fleksibilni aditiv. Potražite savjet od svog keramičara.

Koliko treba biti debel sloj ljepila za pločice / mase za izravnavanje?

Masa za izravnavanje mora biti u debljini dovoljnoj, da pokrije kablove, obično 4-5 mm je dovoljno.

Koliko dugo sustav grijanja treba da bude isključen nakon polaganja pločica, prije nego što ga uključim?

DEVI bi preporučio da se ljepilo osuši / stvrdne na na prirodan način, kao i da se slijede preporuke proizvođača. Prerano uključivanje sustava podnog grijanja može uzrokovati oštećenje poda (prebrzo sušenje).

Koliko dugo sustav grijanja treba da bude isključen nakon pripreme podloge cementnim masama za izravnavanje, prije nego što ga uključim?

Preporučuje se da svaka masa osuši na prirodan način, a to također ovisi o njenoj debljini. Obično vrijeme od polaganja mase i spremnosti za uključivanje je dovoljna za to da se osuši.

Kolika je potrebna snaga grijanja?

Potrebna snaga grijanja može biti u rasponu od 40 W/m² do 150 W/m². Potrebna snaga grijanja treba se temeljiti na detaljnom izračunu toplinskih gubitaka u sobi W/m², obavljenom zajedno s arhitektom, inženjerom-konzultantom ili lokalnim uredom kompanije DEVI.

Sljedeći korak je odrediti površinu poda koju treba se zagrijavati. To znači da se područje pokriveno ormarima, kadama, WC školjkama, itd, treba oduzeti od ukupne površine prostora. Kako bi osigurali brži odaziv preporučujemo instaliranje pribl. 30% više ukupne grijaće snage nego što iznose teoretski gubitci. 

Potrebna snaga sada se može pronaći na sljedeći način: [W / m] = 1,3 x soba x soba / toplinu.

Rubne zone

Lokalno snaga može biti 2 puta veća, na primjer, ispred većih površina prozora. Ova rubna područja se postižu smanjenjem udaljenosti između kabela.

DEVI grijanje općenito

Što je osnovno grijanje?

Osnovno grijanje koje se isto naziva primarnim grijanjem, znači da se električno podno grijanje koristi kao jedini izvor topline u kući. Podno grijanje DEVI je efikasan sustav grijanja koji može lako zagrijavati Vaš dom kao jedini izvor topline. Osnovni sustav podnog grijanja DEVI osmišljen je da nadomjesti toplinske gubitke i zadovoljiti potrebu za toplim podovima po cijeloj površini.

Obično grijaće kablove DEVIflex ™ smiještamo u donji dio armiranog betonskog sloja s maksimalnom debljinom od 5 cm.

Ima li kakvih ograničenja za namještaj koji se nalazi na površini ispod koje je ugrađen sustav grijanja?

Podno grijanje ovisi o provodljivosti toplinske energije. Ako postoji ograničenje, to bi moglo dovesti do „vruće točke“ i u najgorem slučaju, promijeniti boju poda. Stvari kao što su vreće za sjedenje, madraci smješteni direktno na podu mogli bi uzrokovati probleme. Svaki objekt koji omogućuje kretanje zraka ispod njega je prihvatljiv.

Koliko dugo traje zagrijavanje sustava grijanja?

To ovisi o nizu čimbenika, kao što su:

 • Koji sustav je bio instaliran i gdje (ispod pločica ili u betonsku oblogu)
 • Koja vrsta estriha se koristila
 • Kakva je debljina estriha.

Vrijeme potrebno za zagrijavanje može biti u rasponu od 30 minuta - za sustave DEVImat, ugrađene ispod keramičkih pločica, do 5-7 (ili više) sati – za akumulacijske sustave.

Troškovi

Koliko košta električno podno grijanje?

Troškovi ovise o veličini sobe, raspoložive podne površine i namjeni: da li je sustav jedini izvor grijanja u prostoru ili je sustav dodatak konvencionalnom načinu grijanja.

Npr: kupaonica površine 5 m² s tuš kabinom obično zahtjeva 4 m² grijaće mreže Devimat ™ i termostata Devireg ™.

Za dimenzioniranje električnog podnog grijanja kao jedinog sustava grijanja u prostoru potrebno se obratiti partnerima kompanije DEVI u vašem lokalnom području.

Za razliku od konvencionalnog sustava grijanja, električno podno grijanje obično zahtjeva niže instalacijske i materijalne troškove. Opće pravilo je: čim je veća površina instalacijskog podnog grijanja, manja je cijena grijaćeg sustava po kvadratnom metru.

Sigurnost

Što je sa elektromagnetskim poljima?

Električno podno grijanje DEVI je sigurno rješenje. Sustav je odobren za uporabu u kućama, stanovima i drugim objektima.

Sigurnost se osigurava kroz visoku kvalitetu, pouzdane konstrukcije kabela i instalaciju u skladu s građevinskim standardima. Grijač je izoliran sa slojem izolacije i okružen uzemljenim opletom. Na kraju je zaštićen vanjskim slojem izolacije.

Podno grijanje Devimat ™ je vodootporno, a ima sigurnosni oplet pod vanjskim omotačem, koji ima priključak za uzemljenje. Podno grijanje DEVI se proizvodi u skladu s međunarodnim IEC standardima, osiguravajući da je kupac zaštićen po mjerodavnim standardima.

Elektromagnetska polja

U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja pozornosti po pitanju magnetskih polja. Bilo je mnogo istraživanja u tom području, ali bez obzira na znatnu količinu istraživanja, nema dokaza o mogućnosti pojave zdravstvenih rizika. Dakle, nemoguće je utvrditi točno maksimalno ograničenje koliko možemo biti izloženi tim utjecajima bez opasnosti za zdravlje.

U odnosu na predložena ograničenja, naše granične dnevne vrijednosti izloženosti su vrlo niske.

Mjerenja

U dolje navedenoj tablici su prikazani rezultati mjerenja razina magnetskog polja kod električnih grijaćih kabela u podu i drugim često korištenim električnim aparatima.

 

Jedinica                                   Udaljenost       Vrijednost                    Udaljenost       Vrijednost

DEVIflex®DSIG                     6 cm                            16µT                                        100 cm            0.8µT

DEVIflex®DTIP                      6 cm                            0.04µT                         100 cm            0.04µT

DEVIflex®DSVF                     6 cm                            5.5µT                           100 cm            0.16µT

DEVIflex®DTVF                    6 cm                            0.4µT                           100 cm            0.2µT

Fluorescentna lampa, 40 W                 6 cm                            73.2µT                         30 cm              3.3µT

Transformator, 12V / 25 W     6 cm                            35.1µT                         30 cm              0.7µT

PC, ispred ekrana                    6 cm                            0.9µT                           30 cm              0.1µT

Aparat za brijanje na baterije               6 cm                            940µT                          30 cm              44µT

Hladnjak, 160 W                     6 cm                            1.1µT                           30 cm              0.2µT

Radio sa satom                                    6 cm                            11.4µT                         30 cm              0.6µT

 

Kao što se vidi iz tablice, jakost magnetskog polja oko grijaćeg kabela je u istoj razini ili čak i niža nego u drugim električnim aparatima.

DEVI u kupaonicama

Trebam li mijenjati pod, ako želim instalirati podno grijanje DEVI u kupaonici?

Jednostavno i jasno rješenje, kao što je Devimat ™, Vam daje mogućnost da ostavite staru podnu oblogu, bez skidanja i stvaranja nepotrebnog nereda. Ali za većinu ljudi  samo jedna pomisao o rušenju poda i kretanju majstora u / iz kuće je dovoljna da bi odmah odustati od ideje o podnom grijanju. 

Danas, nema potrebe brinuti se o tome kada razmišljamo o podnom grijanju. Imate mogućnost  dobiti topli pod bez da prolazite kroz troškove, prljavštinu i buku prilikom uklanjanja starog poda.

Grijaće mreže DEVImat ™ se najčešće izrađuju u debljinama između 2,3 mm i 4 mm, ovisno o vrsti. Stoga se mogu jednostavno ugraditi direktno na Vaš postojeći pod, bez obzira da li je beton, drvo ili čak i stari popločani pod ili teraco (venecijanski mozaik), bez potrebe za uklanjanjem postojeće podne konstrukcije.

Grijaća mreža DEVImat ™ se instalira u okviru tankog sloja ljepila za pločice, i zato ne dovodi do značajnog podizanja razine poda. Stoga, nema potrebe da se smanjuje visina vrata, podignu podne lajsne, itd.