Zaštita hladnjača

Zaštita hladnjača

Zagrijavanje podne konstrukcije u hladnjačama potrebno je kako bi spriječilo oštećenje poda u rashladnim komorama ili na klizalištima.

 U rashladnim komorama, gdje je temperatura zraka stalno između -20 i -30 °C (ili niže), zidovi prenose hladnoću u okoliš koja prodire u temelj rashladne komore, čak i ako je ona dobro toplinski izolirana.

U cilju zaštite konstrukcije hladnjače (rashladne komore) električni grijaći kabeli trebaju biti ugrađeni u pod ispod izolacije temelja zgrade ili/i unutar dovratnika.

Zaštita poda od pojave kondenzata

U prolazima između hladnjača i grijanih prostorija na podu se može pojaviti kondenzirana voda zbog stalnih promjena između toplog i hladnog zraka uslijed otvaranja i zatvaranja vrata.

To može dovesti do opasne ledene formacije na podu; dakle, pod na tim površinama se mora grijati kako bi se spriječilo stvaranje leda. Kao dodatna pogodnost, također to će i ograničiti protok hladnog zraka u grijanoj površini.

Podovi

U rashladnim komorama, gdje je temperatura zraka stalno između -20 i -30 °C (ili niže), pod će i dalje zračiti hladnoću u prostor, čak i ako je dobro toplinski izoliran. To znači da materijali koji su u kontaktu s tlom/ zemljom, kao što su temelj i podna konstrukcija će apsorbirati hladnoću i hladiti tlo do smrzavanja. Vlaga u tlu se pretvara u led, a to može prozročiti znatne štete zbog  podizanaj površine poda (izdizanje zamrzavanjem). Isti problem se pojavljuje i na klizalištima koji su umjetno zaleđeni. Takvi problemi mogu se izbjeći pomoću sustava za zaštitu od smrzavanja DEVI.