Silkeborg Stadion

Silkeborg stadion bliver frostsikret

(Artikel fra Midtjylland Avis onsdag d. 8. juni 2011)

 

Over 30 kilometer varmekabel er i disse dage ved at blive lagt i jorden på Silkeborg Stadion, der dermed bliver mere modstandsdygtig over for en hård vinter. Samtidig kommer det til at leve op til DBUs krav til et superligastadion.

”Formålet er jo, at man kan begynde at spille på banen tidligere og forlænge sæsonen. De el-varmeledninger, som vi lægger i jorden, holder rødderne varme og sikrer, at græsvæksten bliver holdt i gang”, siger Frank Røddik, der er projektleder fra Energimidt.

Speciel plov

Det er ret usædvanligt, at der bliver brugt el-ledninger til at holde banen »varm«. På alle de andre stadioner i Danmark er der brugt vandbaseret varme.

”El er mere fintfølende og mere nøjagtig i drift. Men ellers er der ikke den store forskel på, om det er el eller vandrør, der ligger under græsset”, forklarer Frank Røddik. Det har dog skabt problemer at få pløjet el-ledningerne i jorden. Allerede sidste efterår gik et belgisk firma i gang med at pløje el-ledningerne i jorden. Men det arbejde blev hurtigt afbrudt, fordi firmaets maskiner var for hårde ved banen. I stedet har firmaet »Danregn«, som også har lavet banens vandingsanlæg, specialkonstrueret en plov, som ikke ødelægger banen.

”Det går faktisk rigtigt fint. Man kan selvfølgelig godt se, at der er blevet pløjet i banen. Men det er ikke værre, end at vi sagtens kan nå at få den gjort klar til superliga-premieren”, siger gartner Jan Larsen fra Silkeborg Kommune.

Varme zoner

Varmen i banen er inddelt i fem zoner, som hver især kan reguleres af kommunens gartnere via internettet.

”I den ene ende er der for eksempel mere skygge på grund af skoven, så den ende har brug for mere varme. Det er én af fordelene ved, at varmen kan styres i zoner”, siger Frank Røddik. Der er også lavet en midlertidig zone, som dækker den del af banen, som i fremtiden ikke længere skal være fodboldbane.

I de fremtidige planer for Silkeborg Stadion, skal banen nemlig flyttes. Arbejdet med at pløje el-ledningerne ned i jorden begyndte sidste tirsdag. Det forventes, at man er færdigt med arbejdet på fredag

”Der bliver brugt over 30 kilometer ledninger til banen”, siger Frank Røddik fra Energimidt. Og de bliver pløjet i jorden i 28-30 centimeters dybde Det er Energimidt, der er hovedentreprenør på projektet. Danfoss står for varmekablerne, Danregn pløjer kablerne ned, og Telka er kabelentreprenør.

Danfoss er glad for projektet

Leif Olsen, Sales Manager i Danfoss Heating Solutions, er glad for projektet i Silkeborg, da det er med til at cementere Danfoss’ markedsposition som leverandør af løsninger til elektrisk opvarmede stadions.

”Som reference brugte vi projektet i den belgiske klub Anderlecht. Derudover har Danfoss gennemført lignende projekter i Polen, Ukraine, Finland, Rusland og Ungarn. Og lige nu er der bud på 4-5 fremtidige projekter af samme art”, siger Leif Olsen.

Silkeborg IF, som er i den danske superliga, har tidligere tabt anselige summer på grund af udsatte kampe, der ellers skulle spilles først og sidst på året.

Men nu, ved at nedgrave 32 km DEVIflex varmemåtter, vil det ikke længere ske. Det betyder bl.a. at fodboldsæsonen i Silkeborg er blevet forlænget med adskillige uger. Selv i de koldeste måneder af året, kan plænen opretholde en temperatur på 3-5 oC.

 

 

Projektoverblik

32 km

Varmekabler