FAQ

Matot

Mikä lattiapäällyste soveltuu käytettäväksi DEVImatTM-järjestelmän kanssa?

Useimmat lattiapäällysteet sopivat käytettäviksi lattian alle asennettavan lämmityksen kanssa edellyttäen, että lattia on asennettu oikein ja kaikkia valmistajan lämpötilaohjeita on noudatettu. Puulaminaattien ja mattojen kaltaisten päällysteiden kohdalla on olennaista, että lämmitysmatto on kokonaan peitetty soveltuvalla lattiatasoiteyhdisteellä ennen päällysteen asentamista.

Suosittelemme lattia-anturilla varustetun termostaatin tai säätimen käyttöä.

DEVImatTM on liian suuri tilaan. Voinko leikata sitä?

Et, sähkölämmitysmattoa ei voi lyhentää, sillä se muuttaa elementin vastusta, mikä voi aiheuttaa ylikuumenemisen. Siksi on tärkeää, että lämmitettävä alue mitataan tarkkaan (vain vapaa lattia-alue) ja valitaan lähinnä kokoa oleva pienempi elementti. Voit pyytää lisäohjeita DEVIn tukipalveluilta. Verkkoa voidaan leikata, mutta varo leikkaamasta tai vahingoittamasta kaapelia.

Sulake palaa, kun käytän lämmitysmattoa. Mitä teen?

OTA YHTEYS SÄHKÖASENTAJAAN.  Sulakkeet tai piirikytkimet voivat laueta joko oikosulun tai ylikuormituksen vuoksi, ja oikosulku on yleisin syy.

Tarvitaanko DEVImat-tuotteiden kanssa eristystä?

DEVImat asennetaan suoraan olemassa olevan betonipinnan päälle, joten se ei tarvitse eristystä. Jos lattiassa on tilaa lisätä eristys tai kaakelien taustalevy, suosittelemme tekemään niin, sillä se parantaa lämmitystehoa ja pienentää käyttökustannuksia. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä DEVIin.

Onko lattia pohjustettava ennen DEVImatin levittämistä?

Matossa on tarttuva (liima-)tausta. Jos lattia on pölyinen tai rasvainen, se ei tartu kovin hyvin. Lattian pohjustaminen auttaa merkittävästi mattoa tarttumaan kokonaan lattiapintaan.

Pohjustaminen ei ole kuitenkaan pakollista ja joissain tapauksissa riittää, että lattiapinta purtsataan hyvin liasta ja pölystä.

Asunnossani on suuri lattiapinta, johon tarvitaan kaksi mattoa. Miten kytken ne yhteen?

Liitosjohdot/-kaapelit on tuotava lattiasta ja kytkettävä rinnan, esim. johtimien värit kytketään termostaatissa yhteen, ruskea ruskean, sininen sinisen jne. kanssa.

Haluan käyttää DEVImatia laminaattilattiapinnoitteen alla, minkälaista alustaa suosittelette?

Puulaminaatin kanssa toimitetaan yleensä akustinen, noin 2–3 mm paksu alusta. Tämä sopii käyttötarkoitukseen. Jos asennat jonkin muun alustan, pyydä DEVIn tekniseltä tiimiltä ohjeita.

Laminaatille suosittelemme DEVIcell-ratkaisua.

Voinko laittaa DEVImatin kylpyammeen, suihkualtaan tai keittiökalusteiden alle?

Vakiovastuskaapeleita ja -mattoja ei saa asentaa kiinteän kalusteen alle. Se voi esimerkiksi estää lämmön muodostumisen järjestelmästä. Lisäksi korjausten tekeminen olisi erittäin hankalaa vikatapauksissa.

Minulla on lattia, joka on sekä puuta että betonia. Voinko käyttää lattiassa vain yhtä lämmitysmattoa?

DEVI suosittelee, että jokaiselle eri pinnoitteen omaavalle lattia-alueelle asennetaan oma matto ja termostaatti, koska jokaisella lattiapinnalla on eri enimmäislämpötilaraja. Suosittelemme käyttämään termostaattia, jossa on lattialämmitysanturi.

Ota yhteyttä DEVIin ja kysy lattialle parhaiten sopivista vaihtoehdoista.

Mikä on lämmitysmaton leveys?

Maton todellinen leveys on 480 mm, mutta suositus on, että se levitetään 500 mm:n välein, jotta varmistetaan oikea rako juoksujen välissä.

Mitä eroa on yksi- ja kaksijohtimisella matolla?

Kahden maton välillä erona on liitosjohto/-kaapeli (kytkentä termostaattiin).

Kaksijohtimisessa matossa ei ole toista kytkentäjohtoa/kaapelia paluuna termostaattiin. Yksijohtimisessa matossa on yksi liitosjohto kummassakin päässä mattoa, ja ne on yhdistettävä toisiinsa kytkentäpisteessä.

Mikä on kaksijohtimisen maton toisessa päässä oleva musta juttu?

Se on kytkentä kaksijohtimisen maton toisessa päässä, jossa lämmityselementti kytketään neutraaliin paluuseen. Se on sijoitettu kaapelin sisään.

Kuinka uusi DEVI-sähkölämmitysmatto asennetaan?

DEVI suosittelee, että valtuutettu sähköalan ammattilainen tekee aina asennuksen sekä kytkennät.

Vaihe 1

Aloita mittaamalla alue, jonne haluat lattialämmityksen. Näin voit määrittää tarvitsemasi DEVI-lämmitysmaton koon. Valitse aina lämmitysmattopaketti, joka on hieman pienempi kuin lattia-alue.   

Vaihe 2

Merkitse wc-istuimen paikka, ennen kuin irrotat sen. Näin vältät wc-istuimen sijoittamisen maton päälle etkä puhko mattoa ruuveilla.

 Vaihe 3

Leikkaa 10 mm leveä ura lattiaan ja seinään termostaatista ja noin 1 mm:n levyinen ura lattiaan lattia-anturia ja putkea varten. Liimaa lattia-anturin sisältävä putki kanavaan ja sulje putken pää ilmastointiteipillä.

Vaihe 4

Ennen kuin levität liimapohjaisen maton, nykyisen alustan pitää olla puhdas, kuiva ja tarvittaessa pohjustettu. Kun matto on testattu, se voidaan avata ja levittää lattialle. 

Vaihe 5

Avaa matto. Kun saavutat seinän, leikkaa verkko, käännä matto ja aseta seuraava liuska ensimmäisen viereen. Punaista lämmityskaapelia EI saa leikata. Matto kestää 3–5 säätöä, kun et paina mattoa kiinni lattiaan.

Vaihe 6

Kun olet tyytyväinen tulokseen, paina matto lattiaan. DEVImat™ tarttuu nyt lujasti pintaan. 

Vaihe 7

Peitä asennus yhdellä kerroksella laatan kiinnityslaastia / itse tasoittuvaa tasoitetta, ja anna kuivua ennen laatoitusta tai asenna kiinnityslaasti ja laatat yhdellä kertaa. Joustavaa kiinnitysainetta ja saumauslaastia pitää aina käyttää. 

Vaihe 8

Asenna uudet laatat kiinnityslaastin päälle. Saumaa laatat ja anna lattian kuivua kaksi viikkoa ennen lämmön kytkemistä päälle.          

Matot & kaapelit

Sähkölämmitysmatto tai lämmityskaapeli on vahingoittunut/vaurioitunut. Voinko korjata sen?

Kyllä, kaikki matot ja kaapelit voidaan korjata. DEVIllä on kattava ja tarkka vian paikannuspalvelu. Pyydä lisäohjeita sähköasentajalta.

Voinko jatkaa liitosjohtoja/anturikaapelia?

Sekä liitosjohdot että anturikaapelit voidaan pidentää enintään 50 metriin.

Mikä on lattiapäällysteen enimmäispaksuus, jota voidaan käyttää DEVImat/DEVIlex-lämmityskaapeleiden kanssa?

Tämä vaihtelee päällysteen mukaan. Puupinnat: 20 mm pehmeälle puulle; 30 mm kovalle puulle; useimmat puulaminaatit ovat OK, mutta ne on ehkä käsiteltävä. Keskustele lattiapinnan toimittajan kanssa. Useimmat vinyylilattiapinnat soveltuvat käyttöön, kun noudatat valmistajan lämpötilarajoja ja varmistat, että elementit koteloidaan lattiaan tai tasoituslaastiin/FLC:hen. Useimmat matot ja alustat soveltuvat käyttöön.

Minkälaisen virtalähteen tarvitsen?

Tämä riippuu lämmitettävästä alueesta ja asennetun sähkölämmityskaapelin/maton tiheydestä. Asennus on yleensä 140–150 W/m² lämmitetystä lattiapinnasta. Ota yhteys sähköasentajaan.

Soveltuuko lattian alle asennettava lämmitys käytettäväksi alustamattojen kanssa?

Kyllä, edellyttäen, että matot/kaapelit peitetään ensin lattian lateksitasoitteella ja lattialämmitysjärjestelmän kanssa käytettävä matto on sertifioitu, hyväksytty ja valmistajansa käyttötarkoitukseen vahvistama.

Termostaatit

Mikä on lattia-anturi?

Lattia-anturi on termostaattiin kytkettävä laite, jonka avulla lattian lämpötilaa voidaan mitata.

Mihin lattia-anturin johdotus menee?

Lattia-anturi johdotetaan takaisin termostaattiin ja se on kytketty ”NTC”-liitäntään. Kaapeleissa ei ole napaisuutta.

Onko lattia-anturi tarpeellinen? En ole asentanut sitä.

DEVI suosittelee aina lattia-anturin asentamista. 

Lattia-anturi pitää asentaa, kun lattian tai lattian/huoneilman tunnistus on valittu.

Ilman lattia-anturia ei lattian enimmäislämpötilaa voida ohjata. Lattia-anturi on välttämätön puu-, vinyyli- ja mattolattiapinnoille.

DEVIreg Touchin poissaolotila – kuinka lämmitys ajoitetaan?

Lämmitys alkaa ja päättyy poissaolotilassa päivän alussa (00:00). Jos aloituspäivä on tänään, poissaolotila alkaa heti.

Voiko taustavalon kytkeä pois päältä valmiustilassa DEVIreg Touch -termostaatista?

Kyllä. Avaa päävalikosta Asetukset > Valinnat > Himmennystaso, ja valitse POIS. Samassa selausvalikossa voidaan kytkeä pois myös turvalukko, ennuste (mukautuva toiminto, alku ja loppu), avoin ikkuna ja lattian minimilämpötila.

Mitkä ovat DEVIreg Touchin PWM-sykliajat?

20 minuuttia huoneen säätelytilassa ja 20/40/60 minuuttia lattian säätelytilassa tai huone-/lattiasäätelytilassa. Aika riippuu lattian vasteajasta (kevyt/raskas lattia).

DEVIreg Touch – Miten turvalukituksen voi avata?

Avaa se tilapäisesti painamalla sivulla olevaa pikavalintapainiketta. Lukitus avataan pysyvästi päävalikosta kohdasta Asetukset > Valinnat > Turvalukitus > POIS.

DEVIreg Touch – Voiko etuosaa käyttää minkä tahansa takaosan kanssa?

Kyllä. Takaosassa on vain rele, virtalähde ja liittimet.

Mitä teen, jos DEVIreg Touch -näytössä näkyy viesti "Peruuttamaton virhe"?

  1. Kytke termostaatti irti sähköverkosta ja kytke se takaisin päälle.
  2. Jos tämä ei ratkaise ongelmaa, takaosaa ja etuosaa ei ole kytketty oikein. Käyttäjän pitää irrottaa etuosa ja takaosa, siirtää sitä eteenpäin ja yrittää sitten asettaa etuosa takaisin paikalleen. Tämän pitäisi korjata ongelma.

Mitä teen, jos DEVIreg Touch -näytössä näkyy viesti "Lattia-anturin oikosulku"?

Tämä tarkoittaa, että kaksi johdinta koskettaa lattia-anturia, mikä tapahtuu, jos anturi on vaurioitunut.  Jos näin on, voit aloittaa tarkistamalla johdotuksen termostaatin takana ja varmistaa, ettei siinä ole irtonaisia kytkentöjä. Jos kytkennät ovat OK, sinun pitää testata lattia-anturin vastus monitoimimittarilla: Lukeman kuuluu olla 10–20 kΩ. Jos lukema on huomattavasti pienempi tai suurempi kuin tämä, lattia-anturi on vahingoittunut ja se pitää vaihtaa.

Voinko käyttää DEVIreg Touch -termostaattia muiden valmistajien lattia-antureiden kanssa?

Kyllä voit.  DEVIreg Touch toimii mm. seuraavien valmistajien lattia-antureiden kanssa: DEVI, Warmup, Aube, OJ,  Eberle, Ensto, Fenix, Raychem, Teplolux ja useat muut.

Mitä kohdesymboli DEVIreg Touch -termostaattini alareunassa tarkoittaa?

Kohdesymboli (3 ympyrää) näytön oikeassa alareunassa on painike, jota voit painaa, jos haluat herättää näytön.

Mitä käsisymboli DEVIreg Touch -termostaatissa tarkoittaa?

Vasemman yläreunan käsisymboli tarkoittaa, että ajastintoiminto on kytketty pois ja termostaatti toimii manuaalisessa tilassa.

Mitä ylös osoittavat nuolet DEVIreg Touch -lämpötilanäytön vasemmassa reunassa tarkoittavat?

Nuolet tarkoittavat, että termostaatti syöttää tehoa lattian alle asennettuun lämmitysjärjestelmään, joka lämpenee paraikaa.

Tuki

Järjestelmä ei lämpene. Mitä teen?

Tähän voi olla useita syitä:

  • Tarkista, että termostaatin käyttöjännite on asianmukainen.
  • Varmista, että termostaatti toimii.
  • Tarkista termostaatin asetukset.
  • Tarkista maton jatkuvuus ja vastus.

Pätevän sähköasentajan pitää tehdä nämä tarkistukset.

Voiko DEVIn asentaja tulla katsomaan järjestelmää?

DEVIllä ei ole omia asentajia. Yhteys ensisijaisesti järjestelmän asentaneeseen sähköurakoitsijaan tai muuhun alueenne sähköurakoitsijaan.

Asennus

Minkälaista laatan kiinnityslaastia / lattiatasoitetta / laatoituksen saumauslaastia suosittelette?

Pinnoitteen ja sen lisäaineen on oltava joustavaa. Pyydä laatoittajalta lisätietoja.

Kuinka paksu laatan kiinnityslaastin / lattiatasoitteen kerroksen pitää olla?

Liima-alustan pitää olla riittävän paksu, jotta se peittää kaapelit; yleensä 4–5 mm on minimivaatimuksena.

Kuinka kauan minun on odotettava lattian laatoituksen jälkeen, ennen kuin voin kytkeä lämmitysjärjestelmän päälle?

DEVI suosittelee, että käytetyn liiman annetaan kuivua luonnollisesti. Valmistajan suosituksia on noudatettava. Lattiajärjestelmän virran kytkeminen liian aikaisin voi vaurioittaa lattiaa (liian nopean kuivumisen vuoksi). 

Kuinka kauan minun on odotettava tasoituslaastin levittämisen jälkeen, ennen kuin voin kytkeä lämmitysjärjestelmän päälle?

Suositus on, että tasoituslaastin annetaan kuivua luonnollisesti. Aika määräytyy myös laastin paksuuden mukaan. Yleensä laasti kuivuu sinä aikana, kun järjestelmän asennus saadaan valmiiksi.

Tarvittava teho

Tarvittava lämpöteho voi olla välillä 40–150 W/m². Sen täytyy perustua arkkitehdin, valvovan rakennusinsinöörin tai paikallisen DEVI-toimiston tarkkaan laskelmaan huoneen lämpöhäviöstä (W/m²).

Seuraava vaihe on määrittää lämmitettävän lattia-alueen lämpö. Se tarkoittaa, että komeroiden, kylpyammeiden, wc-istuimien jne. peittämä alue on vähennettävä huoneen kokonaispinta-alasta. Jotta varmistetaan nopean vasteen omaava lämmitysjärjestelmä, laskettua kokonaistehoa on nostettava noin 30 %.

Tarvittava teho saadaan nyt kaavalla lämpö [W/m²] = 1,3 x huone x huone/lämpö.

Reuna-alueet

Paikallisesti teho voi olla jopa 2 kertaa korkeampi, esimerkiksi suurten ikkuna-alueiden edessä. Näiden reuna-alueiden asennus toteutetaan pienentämällä kaapeleiden välimatkaa.     

DEVI lämmityksestä yleisesti

Kuinka kauan lämmitysjärjestelmän lämpeneminen kestää?

Tämä riippuu eri tekijöistä, kuten:

  • Millainen järjestelmä on asennettu ja minne se on asennettu (laatoituksen alle vai betonilattiaan)?
  • Millainen tasoituslaasti on levitetty?
  • Tasoituslaastin syvyys?

Lämpenemisaika voi olla mitä tahansa alkaen 30 minuutista, kun DEVImat on asetettu laattojen alle, aina 5–7 tuntiin (tai enemmän), jos DEVImat asennetaan betonilattiaan.

Onko sille rajoituksia, mitä huonekaluja minulla voi olla lattian alle asennettavan lämmityksen päällä?

Lattian alle asennettava lämmitys perustuu siihen, että lämpöä muodostuu rajoittamatta. Jos tätä rajoitetaan, se voi aiheuttaa kuumia kohtia ja mikä pahinta, muutoksia lattian väriin. Suoraan lattian päällä olevat esineet, kuten säkkituolit ja patjat voivat aiheuttaa ongelmia. Esineet, jotka antavat ilman liikkua alapuolella, ovat OK.

Mitä on kokonaislämmitys?

Kokonaislämmitys, jota kutsutaan myös ensisijaiseksi lämmitykseksi, tarkoittaa että sähköistä lattialämmitystä käytetään talon ainoana lämmönlähteenä. DEVI-lattialämmitys on tehokas lämmitysjärjestelmä, joka lämmittää talosi vaivatta ainoana lämmönlähteenä käytettynä. DEVI-kokonaislämmitysjärjestelmä on suunniteltu kattamaan kokonaislämpöhäviö ja tarjoamaan täydellinen lämmitys.

DEVIflex™-lämmityskaapelit sijoitetaan yleensä raudoitetun betonikerroksen alaosaan, kun kerroksen enimmäispaksuus on 5 cm.

Kustannukset

Kuinka paljon sähköisen lattialämmityksen käyttö maksaa?

Kustannukset vaihtelevat huoneen koon, käytettävissä olevan lattia-alan ja sen mukaan, käytetäänkö järjestelmää ainoana lämmönlähteenä vai ainoastaan lattian lämmitykseen.

5 m²:n kylpyhuoneeseen, jossa on suihku, tarvitaan yleensä 4 m² DEVImat™-mattoa ja DEVIreg™-termostaatti. Kokonaislämmityksen mitoitus vaatii yhteydenottoa paikalliseen DEVI-kumppaniin.

Sähköisen lattialämmityksen hankinta- ja asennuskulut ovat yleensä pienemmät kuin minkään muun perinteisen lämmitysjärjestelmän. Yleissääntö on: mitä suurempi asennusalue on, sitä pienempi järjestelmän hinta on neliömetriä kohti.

DEVI ja kylpyhuoneet

Pitääkö minun vaihtaa lattiapinnoite, kun haluan asentaa DEVI-lattialämmityksen kylpyhuoneeseeni?

Helppo ja siisti ratkaisu, kuten DEVImat™, antaa sinulle mahdollisuuden jättää vanha lattia paikalleen eikä purkamisesta aiheutunutta ylimääräistä työtä synny. Ajatus lattioiden avaamisesta ja remonttimiesten ravaamisesta sisään ja ulos talossa on yleensä ollut useimmille riittävä syy unohtaa koko ajatus lattioiden lämmityksestä.

Tarvetta kauhisteluun ei ole, kun mietitään lattialämmityksen asennusta. Voit saada lämpimän lattian ilman vanhan lattian avaamisen aiheuttamia kustannuksia, likaa ja vaivannäköä.

DEVImat™ on vain 2,3–4 mm paksu, tyypistä riippuen. Se mahdollistaa helpon asennuksen vanhan lattian päälle, oli kyseessä sitten betoni-, puu- tai jopa vanha laatta- tai tiilipinta. Vanhaa lattiarakennetta ei tarvitse purkaa.

DEVImat™-asennus on korkeudeltaan laatan kiinnityslaastin luokkaa, eikä se lisää merkittävästi lattian korkeutta. Sen ansiosta lattialistojen tai ovien nostamiseen ei ole tarvetta.