Silkeborg Stadion

 

Silkeborg Stadion blir frostsikret

(Artikkel fra Midtjylland Avis onsdag 8. juni 2011)

Over 30 kilometer varmekabel blir i disse dager pløyet i jorden på Silkeborg Stadion som dermed blir mer motstandsdyktig overfor en hard vinter. Samtidig kommer det til å leve opp til DBUs krav til en superligastadion.

"Formålet er jo at man kan begynne å spille på banen tidligere og dermed forlenge sesongen. Varmekablene som vi legger i jorden holder røttene varme og sikrer at gressveksten holdes i gang," sier Frank Røddik, prosjektleder i Energimidt.

Spesiell plog

Det er ganske uvanlig å bruke elektriske varmekabler til å holde banen varm. På alle andre stadioner i Danmark benyttes vannbasert varme.

"Varmekabler er mer følsomme og mer nøyaktige i drift. Men ellers er det ingen store forskjeller om det er varmekabler eller vannrør under gresset, forklarer Frank Røddik. Det har imidlertid vært problemer med å pløye varmekablene i jorden. Allerede i høst, begynte et belgisk selskap med pløyingen. Men arbeidet ble raskt avbrutt fordi selskapets maskiner var for tøffe for banen. I stedet har selskapet Danregn, som også har produsert vanningsanlegget, spesialdesignet en plog som ikke ødelegger banen.

"Det går veldig bra nå. Selvfølgelig kan man se at banen har blitt pløyet, men det er ikke verre enn vi kan få den gjort klar til superligapremieren, sier gartner Jan Larsen i Silkeborg kommune.


Inndeling i varmesoner

Varmen i banen er delt inn i fem soner, som hver især kan fjernstyres via internett.

"På den ene siden er det for eksempel mer skygge på grunn av skogen, så den delen trenger mer varme. Det er en av fordelene ved at varmen kan styres i soner, sier Frank Røddik. Det er også laget en midlertidig sone som dekker den del av banen som i fremtiden ikke lenger skal være fotballbane.

I de fremtidige planer for Silkeborg Stadion, skal banen nemlig flyttes. Arbeidet med å pløye varmekablene ned i jorden begynte sist tirsdag. Det forventes at man er ferdig med arbeidet fredag.

"Det blir brukt over 30 kilometer varmekabler til banen", sier Frank Røddik fra Energimidt. Og de blir pløyet i jorden i 28-30 centimeters dybde. Det er Energimidt, som er hovedansvarlig for prosjektet. DEVI leverer varmekablene, Danregn pløyer dem ned, og Telka er kabelentreprenør.


DEVI er glade for prosjektet

Leif Olsen, salgssjef i DEVI Danmark, er glad for prosjektet i Silkeborg, da det er med til å sementere virksomhetens markedsposisjon som ledende leverandør av løsninger til elektrisk oppvarmede stadioner.

"Som referanse brukte vi prosjektet i den belgiske klubben Anderlecht. I tillegg har DEVI gjennomført lignende prosjekter i Polen, Ukraina, Finland, Russland og Ungarn. Og akkurat nå er det forespørsler på 4-5 fremtidige prosjekter av samme art", sier Leif Olsen.

Silkeborg IF, som er i den danske superliga, har tidligere tapt store beløp på grunn av utsatte kamper, som etter planen skulle spilles først og sist på året.

Men nå, ved å pløye ned 32 km med DEVI varmekabler, vil det ikke skje lenger. Det betyr at fotballsesongen i Silkeborg har blitt forlenget med flere uker. Selv i de kaldeste måneder av året, kan plenene opprettholde en temperatur på 3-5 °C.

 

Prosjektets størrelse

32 km