Întrebări frecvente

Covoraşe încălzitoare

Ce finisaj de pardoseală este potrivit pentru utilizarea cu sistemul DEVImat™?

Majoritatea tipurilor de pardoseală sunt potrivite pentru a fi utilizate cu încălzire în pardoseală, cu condiția ca podeaua să fi fost pregătită în mod corect și recomandările de temperatură ale producătorului de pardoseală să fie urmate. Cu finisaje cum ar fi produse laminate din lemn și covoare, este esențial să fie acoperit covorașul de încălzire electrică cu un compus de nivelare pentru podea adecvat, înainte de a se aplica finisajul specificat.

Mai mult decât atât, pentru podelele cum ar fi cele din laminat, parchet sau mochetă, recomandăm soluții DEVIdry™, precum și utilizarea unui termostat/regulator cu senzor de pardoseală.

Avem nevoie de izolație cu produse DEVImat?

DEVImat este proiectat pentru a fi instalat direct pe o suprafață de pardoseală existentă, astfel încât nu are nevoie de izolare. Cu toate acestea, în cazul în care există loc în podea pentru a adăuga izolație sau o placă de susținere, vă recomandăm cu tărie acest lucru, deoarece va îmbunătăți performanța și va reduce costurile de operare. Vă rugăm să contactați DEVI pentru informații. n.

Siguranța continuă să se ardă atunci când folosesc covorașul. Ce ar trebui să fac?

CONTACTAȚI ELECTRICIANUL.
Siguranțele pot exploda sau întrerupătoarele de circuit se pot declanșa la oricare scurtcircuit sau suprasarcină, scurtcircuitul fiind cea mai frecventă cauză.

DEVImatTM este prea mare pentru cameră. Pot să-l tai?

Nu, covorașul de încălzire electrică nu poate fi scurtat, deoarece aceasta va modifica rezistența elementului, ceea ce poate duce la supraîncălzire. Prin urmare, este important ca zona ce urmează a fi încălzită să fie măsurată cu precizie (numai suprafața liberă a podelei) și să selectați cel mai apropiat element de suprafață mai mică. Vă rugăm solicitați ajutorul DEVI. Ochiurile de plasă pot fi tăiate, dar aveți grijă să nu tăiați sau deteriorați un cablu.

Podeaua trebuie amorsată înainte de instalarea DEVImat?

Covorașul are un suport adeziv; în cazul în care podeaua este prăfuită sau murdară, suportul nu se va lipi foarte bine. Amorsarea podelei va ajuta în mod semnificativ la aderența deplină a covorașului la suprafața podelei.

Am o suprafață mare, care necesită două covorașe. Cum le pot conecta împreună?

Conductele la rece/conexiunile trebuie să fie scoase din podea și trebuie să fie conectate în paralel, adică, culorile de bază conectate împreună, maro cu maro, albastru cu albastru etc. într-un termostat.

Vreau să folosesc DEVImat sub un parchet laminat, ce tip de strat de bază recomandați?

Stratul de bază, furnizat de obicei cu laminat din lemn, este un extrudat cu o grosime de aproximativ 2-3mm; acest lucru este acceptabil. Dacă instalați orice altceva, vă rugăm să contactați echipa noastră tehnică DEVI pentru sfaturi.

Pentru laminat, vă recomandăm soluția DEVIdry.

Pot pune DEVImat sub o cadă de baie, duș sau unități de bucătărie?

DEVI nu recomandă instalarea DEVImat sub orice astfel de dispozitive, pentru o serie de motive. De exemplu, aceasta poate inhiba căldura produsă din sistem; iar dacă apare vreodată o defecțiune, ar fi extrem de dificil de efectuat o reparație.

Am o podea care este constituită atât din lemn, cât și din beton.  Pot utiliza un singur covoraș de încălzire electrică pentru podea?

DEVI recomandă insistent ca fiecare secțiune a podelei cu o acoperire diferită să aibă propriul său „covoraș”, precum și termostat, deoarece fiecare suprafață de podea are o limită diferită de temperatură maximă. Este recomandat să folosiți un termostat cu un senzor de încălzire în pardoseală.

Contactați DEVI pentru a discuta despre cele mai bune opțiuni pentru acest tip de podea.

Care este lățimea covorașului?

Lățimea efectivă a covorașului este de 480 mm, dar se recomandă ca acesta să fie pus la intervale de 500 mm pentru a asigura spațiul corecte între rânduri.

Care este diferența dintre covorașe cu un conductor și cele cu conductor dublu?

Diferența dintre cele două covorașe este capătul rece (conectarea la termostat).

Covorașul cu conductor dublu nu are o a doua conexiune/cablu pentru a reveni la termostat. Covorașul cu o singură conexiune are un singur capăt de „conectare la rece” la fiecare capăt al covorului și trebuie să fie conectate împreună la punctul de conectare.

Ce este lucrul negru de la capătul îndepărtat al covorașului cu două conductoare?

Aceasta este conexiunea de la capătul covorașului cu conductor dublu, unde elementul de încălzire este conectat la revenirea neutră. Acesta este fabricat în interiorul cablului.

Cum se instalează noul covoraș de încălzire electrică DEVI?

Montarea unui covoraș de încălzire electrică DEVI este simplă, în cazul în care alegeți să-l instalați dvs. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că toate conexiunile electrice trebuie să fie efectuate întotdeauna de către un electrician calificat.


Pasul 1
Începeți prin măsurarea zonei în care doriți încălzirea în pardoseală. În acest fel se poate determina mărimea covorașului de încălzire electrică DEVI de care aveți nevoie. Selectați întotdeauna un pachet de covorașe de încălzire electrică puțin mai mic decât suprafața podelei.


Pasul 2
Indicați poziționarea toaletei înainte de a o scoate. Acest lucru vă ajută să evitați plasarea toaletei pe covoraș și vă împiedică să îl perforați cu șuruburi.


Pasul 3
Tăiați o canelură de 10 mm lățime în podea și perete de la termostat și aproximativ 1 mm în podea, pentru senzorul de pardoseală și pentru tub. Lipiți tubul care adăpostește senzorul de pardoseală în canal și sigilați capătul conductei cu bandă adezivă.


Pasul 4
Înainte de plasarea covorașului auto-adeziv, podeaua existentă ar trebui să fie curată, uscată și amorsată, dacă este necesar. Odată ce covorașul a fost testat, acesta poate fi derulat și pus pe podea.


Pasul 5
Derulați covorașul. Atunci când ajungeți la sfârșit, tăiați pur și simplu ochiurile de plasă, rotiți covorașul și așezați următorul rând aproape de cel anterior. Cablul roșu de încălzire electrică nu trebuie să fie tăiat. Covorașul poate rezista la 3-5 ajustări, atâta timp cât nu îl apăsați pe podea.


Pasul 6
Când sunteți mulțumit de rezultat, apăsați covorașul de podea. DEVImat™ va adera acum ferm la suprafață


Pasul 7
Acoperiți cu un strat de adeziv pentru gresie flexibil/compus de auto-nivelare și lăsați să se usuce înainte de placare sau puneți adezivul și gresia într-o singură operație. Trebuie utilizat întotdeauna un adeziv și pastă de ciment flexibile.

Pasul 8
Montați noile plăci ceramice pe adeziv. Așezați gresia și lăsați podeaua să se usuce timp de două săptămâni înainte de a porni căldura.  

Cabluri și covoraşe

Covorașul meu de încălzire electrică sau cablul a fost deteriorat/rupt. Îl pot repara?

Da, toate covorașele și cablurile pot fi reparate. DEVI oferă un serviciu de constatare-defect complet și precis (locație). Contactați electricianul dvs. pentru mai multe detalii. 

Pot prelungi conexiunile la rece/cablul senzorului?

Atât conexiunile la rece, cât și cablurile senzorilor pot fi extinse cu până la 50 de metri.

Care este grosimea maximă a finisajului de podea compatibilă cu cablurile de încălzire electrică DEVImat/DEVIflex?

Aceasta va depinde de finisajul specificat. Pentru suprafețe din lemn: 20 mm pentru lemn moale; 30 mm pentru lemn de esență tare; cele mai multe produse laminate din lemn sunt OK, dar ar putea fi necesar să fie tratate corespunzător. Discutați cu furnizorul dvs. de finisaj de podea. Cele mai multe finisaje de podea de vinil sunt adecvate, atâta timp cât respectați limitele de temperatură ale producătorului și elementele sunt încastrate în podea sau o șapă de suprafață/FLC. Cele mai multe covoare și substraturi sunt potrivite.

De ce tip de alimentare cu energie am nevoie?

De ce tip de alimentare cu energie am nevoie?
Aceasta va depinde de zona care va fi încălzită și densitatea cablului/covorașului de încălzire electrică instalat. De obicei, vom instala la cca 140-150 W/m² de suprafață încălzită.

Contactați un instalator pentru sfaturi

Este încălzirea mea în pardoseală potrivită pentru utilizarea sub covoare?

Da, atâta timp cât covorașele/cablurile sunt mai întâi acoperite cu un compus de nivelare a podelei din latex, iar covorul este utilizat cu un sistem de încălzire în pardoseală certificat, aprobat și confirmat de către producătorul său. 

Termostate

Ce este un „senzor de podea”?

Un senzor de podea este un dispozitiv conectat la termostat și care permite controlarea temperaturii pardoselii în totalitate. 

Unde este conectat senzorul de podea?

Senzorul de podea este conectat înapoi la termostat și la terminalul „NTC”. Nu există nici o polaritate pe cabluri.

Este necesar senzorul de podea? Eu nu am instalat unul.

DEVI recomandă întotdeauna să instalați un senzor de podea.
Termostatele DEVIreg Touch / 550 / 535 / 540 pot fi programate să funcționeze ca oricare din aceste 3 opțiuni:

• Senzor de aer.
• Numai senzor de podea.
• Senzor de aer și de podea.

Un senzor de podea trebuie să fie instalat atunci când se selectează senzorul de podea sau de podea/aer.

Fără un senzor de pardoseală, temperatura maximă a podelei nu poate fi controlată. Un senzor de podea este esențial cu podelele din lemn, vinil sau pardoseli acoperite de covoare.

Modul ”Plecat” al DEVIreg Touch - ce este sincronizarea?

Încălzirea va începe și va termina modul ”Plecat” la începutul zilei (00:00). În cazul în care ziua de start este astăzi, modul departe ”Plecat” pornește imediat. 

Poate fi oprită lumina de fundal în modul stand-by de pe termostatul DEVIreg Touch?

Da, se poate. Din meniul principal, accesați Setări> Opțiuni> Nivel lumină și selectați OPRITĂ. Prin aceeași navigare, blocarea de siguranță, prognozarea (funcție adaptivă, atât început și sfârșit), fereastră deschisă și temperatura minimă a podelei pot fi de asemenea oprite.

Care sunt timpii de ciclu PWM de pe DEVIreg Touch?

Douăzeci de minute în modul de reglare a camerei și 20/40/60 minute în modul de reglare podea sau în modul reglare a camerei/podelei. Timpul depinde de timpul de răspuns al podelei (podea ușoară/grea).

DEVIreg Touch - Cum se poate debloca din nou blocarea de siguranță?

Deblocare temporară prin apăsarea butonului rapid de pe partea laterală. Pentru a debloca permanent din meniul principal, accesați Setări> Opțiuni> Blocare de siguranță și selectați OPRITĂ.

DEVIreg Touch - Poate partea frontală să fie folosită cu orice parte de ramă/cadru?

Da, se poate. Cadrul conține doar un releu, sursa de alimentare și terminalele.

Ce trebuie să fac în cazul în care mesajul „eroare iremediabilă” (Unrecoverable error) apare pe DEVIreg Touch?

1. Opriți alimentarea termostatului de la rețea și porniți-l din nou.

2. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, secțiunea din spate și partea din față nu sunt conectate în mod corespunzător. Utilizatorul trebuie să elimine secțiunea frontală și secțiunea din spate, să-l mute mai departe, apoi să încerce să monteze partea din față din nou. Acest lucru ar trebui să rezolve problema.

Ce trebuie să fac dacă apare mesajul „senzor de podea scurtcircuitat” (Floor Sensor Short Circuited) pe DEVIreg Touch?

Acest lucru indică faptul că cele 2 nuclee ating senzorul de podea, ceea ce se întâmplă în cazul în care senzorul a fost deteriorat. Dacă este cazul, puteți începe prin verificarea cablajului de pe partea din spate a termostatului pentru a vă asigura că nu există conexiuni slăbite. În cazul în care conexiunile sunt în regulă, atunci va trebui să testați rezistența senzorului de podea cu ajutorul unui multimetru; ar trebui să obțineți o valoare între 10-20 kohmi. În cazul în care citirea este semnificativ mai mică sau mai mare, senzorul de pardoseală este deteriorat și va necesita înlocuire.

Pot utiliza DEVIreg Touch cu senzori de podea ai altor producători?

Da, este posibil.  Termostatul DEVIreg Touch funcționează cu senzori de podele de la DEVI, Warmup, Aube, OJ, Eberle, Ensto, Fenix, Raychem, Teplolux și mulți alții.

Ce înseamnă simbolul țintă în colțul de jos al DEVIreg Touch?

Simbolul țintă (3 cercuri), de pe partea din dreapta jos a ecranului indică un punct pe care puteți apăsa pentru a activa ecranul.

Ce înseamnă simbolul de mână de pe DEVIreg Touch?

Simbolul de mână din colțul din stânga sus indică faptul că funcția de temporizare este oprită, iar termostatul funcționează în modul manual.

Ce înseamnă săgețile orientate în sus din partea stângă a ecranului de temperatură al DEVIreg Touch?

Aceste săgeți indică faptul că termostatul furnizează alimentare sistemului de încălzire în pardoseală și momentan se încălzește.

Depanare și suport

Sistemul nu se încălzește. Ce ar trebui să fac?

Există o serie de motive pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla:

  • Asigurați-vă că aveți o sursă (tensiune) la termostat.
  • Verificați pentru a vă asigura că termostatul funcționează.
  • Verificați setările termostatului.
  • Verificați continuitatea și rezistența plăcii.

Aceste controale ar trebui să fie efectuate de către un electrician calificat.

Putem chema un tehnician DEVI să consulte sistemul?

Da, DEVI recomandă instalatori profesioniști pentru a vă ajuta să găsiți orice defect și a-l repara.

Instalare

Ce tip de adeziv/compus de nivelare/șapă recomandați?

Învelișul trebuie să fie flexibil sau să aibă un aditiv flexibil. Discutați cu faianțarul pentru sfaturi.

Cât de gros trebuie să fie stratul de adeziv/șapă?

Patul de adeziv trebuie să fie suficient de gros pentru a acoperi cablurile; în general, un strat de 4-5 mm este suficient.

Cât timp trebuie să las sistemul de încălzire, după aplicarea gresiei, înainte de a-l putea porni?

DEVI ar recomanda ca adezivul utilizat să fie lăsat să se usuce/așeze în mod natural și să urmați recomandările producătorului. Pornirea sistemului de încălzire prin podea prea devreme poate duce la deteriorarea podelei (până la uscare rapidă).

Cât timp trebuie să las sistemul de încălzire, după nivelare, înainte de a-l putea porni?

Se recomandă ca orice șapă să fie lăsată să se întărească în mod natural, iar acest lucru va depinde și de grosimea acesteia. În general, durata de timp de la turnarea șapei și pornirea sistemului este suficientă pentru ca aceasta să se usuce.

Puterea necesară

Puterea necesară poate varia de la 40 la 150 W/m². Aceasta trebuie să se bazeze pe un calcul detaliat al pierderilor de căldură în cameră, în W/m², de către un arhitect, inginer de consultanță sau biroul local DEVI.

Următorul pas este determinarea suprafeței cu posibilitate de încălzire. Acest lucru înseamnă că suprafețele acoperite de dulapuri, căzi de baie, toalete etc. trebuie scăzute din suprafața totală a camerei. Pentru a se asigura un sistem de încălzire cu răspuns rapid, puterea totală calculată trebuie să fie majorată cu cca 30%.

Puterea necesară poate fi găsită acum căldură [W/m²] = 1,3 x cameră x cameră/căldură.

Zonele de margini

Zonal, puterea poate fi de până la 2 ori mai mare, de exemplu, în fața unor suprafețe mari de ferestre. Aceste zone de margine sunt realizate prin reducerea distanței dintre cabluri.

Încălzire de DEVI, în general

Ce este încălzirea totală?

Încălzirea totală, de asemenea numită încălzire primară, înseamnă că încălzirea electrică în pardoseală este utilizată ca singura sursă de căldură dintr-o casă. Încălzirea în pardoseală DEVI este un sistem eficient de încălzire care poate încălzi cu ușurință casa dvs. în calitate de singură sursă de încălzire. Sistemul de încălzire totală DEVI este proiectat pentru a acoperi pierderea totală de căldură și a oferi confort termic.

In mod normal, cablurile de încălzire electrică DEVIflex™ sunt amplasate în partea inferioară a unui strat de beton armat cu o grosime maximă de 5 cm.

Există restricții asupra a ce tip de mobilă pot avea deasupra sistemului meu de încălzire în pardoseală?

Încălzirea în pardoseală se bazează pe nelimitarea căldurii produse. În cazul în care este limitată, poate provoca „puncte fierbinți” și în cel mai rău caz, decolora podeaua. Lucrurile, cum ar fi fotoliile-sac, saltelele plasate direct pe podea, pot cauza probleme. Orice obiect care permite mișcarea aerului sub acesta este în regulă.

Cât durează încălzirea sistemului?

Acest lucru depinde de diverși factori, cum ar fi:

  • Ce sistem a fost instalat și unde (sub țiglă sau în plăci)?
  • Tipul de șapă care a fost pus?
  • Adâncimea de șapă?


Timpul de încălzire ar putea varia de la 30 de minute pentru un covorașul plasat sub plăci ceramice, până la 5 - 7 ore (sau mai multe) pentru un sistem în plăci.

Cheltuieli

Cât costă încălzirea electrică în pardoseală? 

Costul depinde de dimensiunea camerei, spațiul disponibil pe podea și dacă sistemul va fi utilizat ca singura sursă de încălzire sau doar pentru o pardoseală caldă.

O baie cu cabină de duș de 5 m² ar necesita în mod normal un DEVImat™ de 4 m² și termostat DEVIreg™. Dimensionarea încălzirii totale presupune contactarea partenerului DEVI din zona dvs.

Încălzirea electrică în pardoseală costă în mod normal, mai puțin la achiziționare și instalare decât orice alt sistem de încălzire convențional. Regula generală este: cu cât este mai mare zona de instalare, cu atât este mai mic prețul sistemului pe metru pătrat.

Siguranță

Câmpurile electromagnetice?

Încălzirea electrică în pardoseală DEVI este o soluție sigură. Este aprobată pentru utilizare în case, apartamente și alte facilități.

Siguranța este asigurată de construcția de înaltă calitate, fiabilă a cablului și instalarea în conformitate cu standardele de construcție. Conductorul de încălzire este izolat mai întâi printr-un strat de izolație și apoi înconjurat de o folie cu ecranare, cu împământare. În cele din urmă, este protejat de un strat exterior de izolației.

Covorașul de încălzire electrică DEVImat™ este rezistent la apă și dispune de un ecran de siguranță sub stratul exterior, conectat la conexiunea la a energiei electrice. Sistemul de încălzire în pardoseală DEVI este fabricat în conformitate cu standardele internaționale IEC, asigurându-se protejarea clientului cu standardele în vigoare.

Câmpuri electromagnetice 

In ultimii ani, a existat un accent mai mare pe câmpurile magnetice. Au existat o mulțime de cercetări în acest domeniu, dar, în ciuda numărului mare de studii, nu există nici o dovadă a posibilităților de risc pentru sănătate. În consecință, nu este posibil să se stabilească o limită maximă exactă pentru expunere, fără a provoca riscuri pentru sănătate.

În ceea ce privește limitele sugerate, valorile noastre de expunere de zi cu zi sunt foarte scăzute.

 

Măsurători

Tabelul de mai jos arată măsurători ale rezistenței câmpurilor magnetice în cabluri de încălzire electrică în pardoseală și alte aparate electrice utilizate în mod frecvent.

Unitate                                             Distanță           Valoare                                  Distanță           Valoare

DEVIflex®DSIG                         6 cm                    16µT                                   100 cm                0.8µT

DEVIflex®DTIP                         6 cm                    0.04µT                               100 cm                0.04µT

DEVIflex®DSVF                        6 cm                    5.5µT                                  100 cm                0.16µT

DEVIflex®DTVF                        6 cm                    0.4µT                                  100 cm                0.2µT

Lampă fluorescentă, 40 watt            6 cm                    73.2µT                              30 cm                  3.3µT

Transformator, 12V/25 watt          6 cm                    35.1µT                               30 cm                 0.7µT

PC, în fața ecranului                6 cm                    0.9µT                                  30 cm                  0.1µT

Aparat de ras reîncărcabil                    6 cm                    940µT                                30 cm                  44µT

Frigider, 160 watt                 6 cm                    1.1µT                                  30 cm                  0.2µT

Ceas radio                                     6 cm                    11.4µT                               30 cm                  0.6µT

După cum arată tabelul, puterea câmpului magnetic în jurul cablului de încălzire este la același nivel sau inferior celui generat de alte aparate electrice. 

DEVI în băi

Trebuie să schimb pardoseala atunci când vreau să instalez încălzirea în pardoseală DEVI în baia mea? 

O soluție ușoară și curată, cum ar fi DEVImat™ vă oferă posibilitatea de a lăsa o podea veche, fără a o scoate și crea mizerie inutilă. Gândul la podele rupte și meșteri care aleargă în casăi obișnuia să fie suficient pentru a determina majoritatea oamenilor să renunțe pur și simplu la ideea de a avea picioare și podelele încălzite.

Astăzi, nu este nevoie să tremurați atunci când vă gândiți la încălzire în pardoseală. Aveți posibilitatea de a obține o podea caldă fără a trece prin cheltuielile, murdăria și tam-tamul de a sparge podeaua veche.

DEVImat™ are o grosime între numai 2,3 mm și 4 mm, în funcție de tip. Prin urmare, acesta poate fi ușor de montat direct pe podeaua existentă, fie că este de beton, cherestea sau chiar o veche suprafață de gresie sau terrazzo, fără a fi nevoie de a tăia pardoseala existentă.

DEVImat™ este instalat în grosimea adezivilor de gresie și prin urmare, nu adaugă înălțime semnificativă la nivelul podelei. În consecință, nu ar trebui să fie nevoie să se reducă înălțimea ușilor, ridice plintele etc.